torsdag 15. april 2010

Glutenfritt i CPH?

Så var jeg vel tilbake fra København (flaks at det var forrige uke, ingen vulkanutbrudd da) og her kommer følgelig en rapport om mine opplevelser angående glutenfri mat i danmarks hovedstad.

Hotellet vårt, Best Western Mercur Hotel København kunne ikke tilby glutenfritt brød av noe slag. Det var jeg (som skrevet i forrige innlegg) forberedt på, så det var ikke noen krise. Det jeg imidlertid ble mest skuffet over var frokost verten som utbrøt "Nei - slet ik" da jeg spurte. Som det var noe jeg aldri måtte forvente meg. Jeg var i Køben i Mai 2009 og da bodde jeg på Scandic Hotel Weber og der var det jo faktisk mulig å få (opptinet) glutenfritt brød. Så da vet du hvilket hotell du bør velge.. (Kan ikke stå inne for smaken og konsistensen på brødet.. men det er ihvertfall noe!)
Ellers var frokosten på Mercur bra.. Yoghurt, eggerøre, bacon, ost, skinke, syltetøy var noe av det jeg kunne stappe på knekkebrødene mine! Gikk ikke sulten fra frokostbuffeten!

Kikket litt rundt i forskjellige dagligvarebutikker etter glutenfrie produkter og der fant jeg et ganske bra utvalg i de store butikkene. Det er mulig å finne kjeks, brød, pasta og andre standardvarer som en finner hjemme i Norge. Noen butikker hadde ingenting, og jeg var ganske forundret over at den store mat/gourmet butikken på Magasin (stort kjøpesenter/department store) i sentrum ikke hadde en egen glutenfri seksjon! (Det eneste jeg så var glutenfri frokostblanding)

Det ble en del besøk på Baresso (stor kaffe-kjede noe ala starbucks). Hadde et lite håp (liiite) om at de kanskje kunne ha glutenfrie kaker av noe slag. Men, det hadde de altså ikke. Ingenting. Kompenserte for det med å drikke store mengder Ice blend chocolate istedenfor ;)
I danmark er det kanskje litt vanligere å spise kokosboller/kake (flødeboller) på cafe og det er jo glutenfritt.. (i noen tilfeller må man gi kjeks-bunnen til en venn). Så noen cafeer med dette og butikkene har også et stort utvalg av disse bollene (som jeg er så glad i)

Lunsj og middag ble inntatt på forskjellige restauranter i sentrum og der spiste jeg det samme som jeg gjør på restaurant hjemme. Jeg kjører safe og spiser mat som er naturlig glutenfritt.
For eksempel spiste jeg (ekstremt god burger) men lot være å spise hamburgerbrødene. Det var ikke noe problem fordi det også var poteter i tillegg her. (Stor porsjon). Restauranten heter forøvrig Tight og jeg vil absolutt anbefale å spise (burgeren) der!
Ellers spiste jeg thai (chilli og basilikum kylling), indisk (butter chicken), ceasar salat uten krutonger og kylling filet med salat og bakt potet (Jensens Bøfhus). København er flinke på thai, utallige slike restauranter finnes. De er visstnok veldig gode på italiensk og, men det holder jeg meg som regel borte fra (av åpenbare grunner!).

Øl blir mye drukket i Danmark, og Corona så jeg flere plasser. Jeg er ikke så glad i øl, men drikker heller cider eller vin. I den anledning vil jeg anbefale å prøve Somersby sin hylleblomst cider. Veldig, veldig god - og ikke så søt som mange av eple og pære ciderne oftest er!

For å summere opp er jeg ganske skuffet av København sitt glutenfrie utvalg. Det er en stor by og jeg hadde forventet mer. Kanskje burde jeg ha vært flinkere å spørre, men når man har spurt x antall personer, og halvparten ikke forstår hva du vil ha, så mister en litt motet.
Jeg var i London i januar 2009 og der hadde for eksempel Starbucks hele to forskjellige kaker som var glutenfrie.. lykke!
Det kan godt være at jeg kan ha gått glipp av noe, jeg var ikke overalt! Så, hvis du vet om noe så må du gjerne tipse meg!

2 kommentarer:

  1. Du er hjertelig velkommen til Bergen. Her har vi cafe aura som her en 3-4 forskjellige sorter uten gluten -ingen uten melk. Lurer på om det er sånne leirer. Melkefri og glutenfri-gjengen og de ikke kan omgås eller noe.

    SvarSlett
  2. Hei (=

    Fant bloggen din når eg søkte opp glutenfri mat København å syns innlegge ditt va veldig nyttigt - ska te København i sommar å lurte veldig på om di faktisk har glutenfri mat dere nere å d har di jo sjøl om d ikkje e d besta udvalge så d e jo bedre enn ingenting (=

    Bra innlegg =P

    SvarSlett